El Discurs de metafísica de Leibniz:
llibertat, singularitat i necessitat

C’est pourquoi cette qualité morale de Dieu, qui le rend le seigneur ou monarque des esprits, le concerne pour ainsi dire personnellement d’une manière toute singulière. C’est en cela qu’il s’humanise, qu’il veut bien souffrir des anthropologies, et qu’il entre en société avec nous, comme un prince avec ses sujets; et cette considération lui est si chère que l’heureux et fleurissant état de son empire, qui consiste dans la plus grande félicité possible des habitants, devient la suprême de ses lois. Car la félicité est aux personnes ce que la perfection est aux êtres. Et si le premier principe de l’existence du monde physique est le décret de lui donner le plus de perfection qu’il se peut, le premier dessein du monde moral ou de la cité de Dieu, qui est la plus noble partie de l’univers, doit être d’y répandre le plus de félicité qu’il sera possible.

Gottfried Wilhelm Leibniz, Discours de métaphysique, § 36

G.W. Leibniz (Leipzig 1646-Hannover 1716) és presentat sovint com el darrer perfil polifacètic de la història. Gran coneixedor de la tradició filosòfica, el seu sistema metafísic presenta una solució diferent a la cartesiana sobre la interacció entre ment i matèria al mateix temps que contradiu la manca d'individuació inherent al sistema spinozista. La lectura del Discurs de metafísica que es farà en aquest curs vol representar un estudi introductori de les claus necessàries per copsar el conjunt de la metafísica de Leibniz, un dels més grans intents que s'han fet mai per elaborar un sistema racional on conviuen la necessitat, la llibertat i la singularitat.

Calendari

10 d'octubre: Conferència: "Leibniz: una filosofia de la conciliació i la reconciliació", a càrrec de Salvi Turró
17 d'octubre: Punts 1-7: Perfecció de Déu i regularitat; a càrrec de Leire Sales i Adriana Suriol
24 d'octubre: Punts 8-12: Lògica del subjecte i predicat. Harmonia universal; a càrrec de Jordi Casassampera
7 de novembre: Punts 13-16: Principi d’ecceïtat. Interacció entre substàncies. La noció de llibertat; a càrrec de Pol Núñez
14 de novembre: Textos de la correspondència entre Leibniz i Arnauld; a càrrec de Maria Arquer
21 de novembre: Punts 17-22 i Fedó 96a i ss.: Causa eficient i causa final. Cos i ànima; a càrrec de Bernat Torres
28 de novembre: Punts 23-27: Sobre el coneixement humà; a càrrec de Roger Ibañez
12 de desembre: Punts 28-31: Sobre la voluntat humana; a càrrec de Ferran Llistosella
19 de desembre: Punts 32-37: Pietat i religió; a càrrec de Leire Sales i Adriana Suriol
9 de gener: Fragments de la Teodicea; a càrrec de Ignasi Lasheras
16 de gener: Sessió de clausura: Conferència a càrrec del Dr. Jordi Sales