Yves Charles Zarka : Refundar el cosmopolitisme

Refundar el cosmopolistisme proposa repensar i revitalitzar la idea del cosmopolitisme d’acord amb els reptes del nostre temps. Zarka hi estudia la dimensió metapolítica i metahistòrica del cosmopolitisme des de la responsabilitat que té la humanitat, que no és d’una categoria simplement moral sinó també jurídica o fins i tot metajurídica. A partir d’aquesta premissa, l’autor aborda qüestions com ara el dret de resistència a l’opressió i també a la sobreexplotació de la Terra; el sentit cosmopolític del principi de precaució; l’humanisme cosmopolític, i la qüestió de les fronteres o la relació entre l’estranger i l’emigrant. L’autor demostra que la humanitat, si es fonamenta en el principi d’inapropiabilitat, reeixirà a regular els límits de la lògica capitalista del benefici i establirà les bases de la seva responsabilitat present i futura.

Calendari

23 de febrer: Presentació d’Yves Charles Zarka i lectura del 1r capítol de Hobbes i el pensament polític modern.
2 de març: Introducció i Capítol I: Deducció de la idea cosmopolita
9 de març: Capítol II: Exposició de la idea cosmopolita
16 de març: Capítol III: Aplicació de la idea cosmopolita (I): el dret de resistència des del punt de vista cosmopolita.
23 de març: Capítol IV: Aplicació de la idea cosmopolita (I): el dret de resistència des del punt de vista cosmopolita
30 de març: Capítol V i Conclusió: Vers un humanisme cosmopolita. Del cosmopolític al polític: la frontera, l’estranger, l’emigrant
6 d'abril: Conferència a càrrec del professor Yves Charles Zarka
20 d'abril: article: Després de la tolerància
27 d'abril: article: Réflexions sur la liberté et la servitude
4 de maig: article: El subjecte polític
11 de maig: Sessió de clausura